
OPINION on Determination of Cost of Production of Excisable Goods used for Captive 

Consumption (CAS 4) – By Mr Sudhir Verma 

The finished leather should be transferred from unit “A” to unit “B” at cost of Production, or at 

110% of cost of production. 

Reply: 

On the introduction of Central Excise Valuation (Determination of Price of Excisable Goods) 

Rules, 2000, w.e.f. 1st of July 2000, the general principles of costing were referred as the basis 

for the valuation. This clarity was made by  the Board vide  Circular No.354/81/2000-TRU dated 

30 June  2000,that in order to value goods which are captively consumed, the general principles 

of costing  would be adopted  for  the application of Rule 8.  

By Circular No. 692/8/2003-CX,  dt.13.2.2003  the  Board  clarified  that  cost  of  production  of  

captively consumed  goods  will  henceforth  be  done  strictly  in  accordance  with  (Cost  

Accounting  Standard- 4).  

Application of CAS-4 is where a manufacturer is manufacturing a product which is otherwise 

exempt from Duty  but  in  process  of  manufacture an intermediate  product mentioned in  

the  tariff,  comes  into  existence which  is dutiable.  The intermediate goods which come into 

existence must discharge applicable duty before it gets cleared for factory / unit for the 

manufacture of the duty exempted final product. The value of duty in all such cases shall be on 

‘Cost + 10%’ w.e.f 5 August, 2003.In this context extract ofRule 8 is reproduced below: 

“8.Where the whole or part of  excisable goods are not sold by the taxpayer but are used for 

consumption by him or on his behalf in the production or manufacture of other articles, the 

value  of such goods shall be one hundred ten percent of the cost of production  or manufacture 

of such goods.” 

Opinion: 

The value of a product used for captive consumption is 110% (Cost of Production + 10%) 

pursuant to Rule 8. The addition of 10% is required to be done to determine the assessable 

value to determine the amount to be paid as Excise Duty. The assessable value is not the value 

at which the goods are transferred for further processing of the captively consumed product. 

Even if the rate of Excise Duty was not NIL for products transferred from Unit A, the value at 

which the goods would be transferred to Unit B would remain the cost of production and not 

110% of the cost of production. The addition of 10% is notional to arrive at the assessable value 

as required by the law and it does not change the cost of production.In either case the transfer 

will be made at cost of production and not at 110% of cost of production. 



In the instant case, Unit A& B are producing goods for the captive consumption wholly by Unit 

C. Unit A is not required to pay excise duty since the rate of duty is NIL. Unit B is required to 

discharge Excise Duty liability at the rate of 6%.  

Transfer from Unit A to Unit B, the question of determining assessable value does not arise 

since there is no liability to pay excise duty. The transfer is at cost of production. 

Products transferred from Unit B to C attract the provisions of Rule 8 of the Central 

Excise(Determination of Price of Excisable Goods) Rules, 2000. Consequently,the assessable 

value of its products will be 100% of cost of production determined in accordance with CAS-4. 

The Unit B has to discharge duty at the rate of 6% on such assessable value but the products 

will be transferred to Unit C at cost of production. As explained earlier, the addition of 10% is 

notional and has no role in the transfer value of the products.  

 

 


